Dichters in de Kolonie

Jo Govaerts en Tjitske Jansen stellen hun nieuwe dichtbundels voor tijdens een poëziewandeling in de Kolonie van Wortel. Om het nog gezelliger te maken nodigden ze Maud Vanhauwaert, de voormalige Antwerpse stadsdichteres en recente winnares van de Jan Campertprijs, en de Turnhoutse stadsdichteres Liesbeth Aerts uit. Alle vier lezen ze voor uit eigen werk. Helemaal coronaproof. Omdat Wortel-Kolonie een grensdomein is, hoeft zelfs niemand de grens over te steken.

Op zaterdag 15 mei ontmoet het publiek in groepen van tien personen de dichteressen. Vertrekpunt is het bezoekerscentrum van Natuurpunt Markvallei, De Klapekster. Na de wandeling kan je nog genieten van “aan rechtheid het lak”, een expo met foto’s van Wim Verschraegen en gedichten van Koen Verschueren, in de Klapekster. Deelname aan deze activiteit is gratis, maar inschrijven via de website van Natuurpunt Markvallei is verplicht.

Dichters in de Kolonie, zaterdag 15 mei vanaf 14.30 u. (tijdslot te reserveren), met Jo Govaerts, Tjitske Jansen, Maud Vanhauwaert en Liesbeth Aerts.
Reserveren kan via de activiteitenpagina op www.natuurpuntmarkvallei.be.

Een organisatie van Davidsfonds Uitgeverij, Querido, L&M Books en Natuurpunt Markvallei.

 

Jonge slechtvalken op de toren!

Beste Jef,

Enkele weken terug stelde je de vraag hoe het staat met de slechtvalk op de Sint-Katharinatoren in Hoogstraten? Je schrijft dat je hen al jaren volgt in hun doen en laten. En je suggereert dat je op andere plaatsen met webcams al ziet dat er jongen aanwezig zijn in de nest.

Wel Jef, eigenlijk wisten we het dit jaar zelf ook nog niet! Dus was jou vraag een reden te meer om samen met Koen en Sjoan de toren op te kruipen. Allee die laatste term was meer voor mezelf want dat jaar thuiswerk heeft geen goede invloed gehad op mijn conditie. Maar we zijn er geraakt!

Lees verder “Jonge slechtvalken op de toren!”

Even rondje om wegens broedseizoen!

“Wandelen in Den Rooy is populair en we zorgen ervoor dat mensen hier kunnen blijven wandelen. Maar tijdelijk gaan we een deel van de wandelweg omleggen. En dat heeft alles te maken met het broedseizoen.”, vertelt conservator Stijn Leestmans.

“Natuurpunt heeft hard geïnvesteerd in natuurgebied Den Rooy. Wandelaars zullen dat ook wel gemerkt hebben. Het oogt nu misschien nog niet zo fraai, maar ik kan al wel verklappen dat de eerste tekenen veelbelovend zijn en dat we binnen enkele jaren zullen kunnen genieten van topnatuur.”

Maar nu het broedseizoen is, is het volgens de natuurvereniging belangrijk dat de rust in de meest kwetsbare delen van het gebied gegarandeerd blijft. “Loslopende honden en wandelaars die van het pad afwijken of die veel lawaai maken zijn nefast voor broedende vogels of ook voor reeën met reekalfjes. Om dat in de meest kwetsbare gebieden te vermijden zullen we het stuk van de beemd en het hoogveentje vermijden door de wandelaars een omtrekkende beweging te laten maken langs de Lage Rooy. Het is een rustige, weliswaar verharde, weg die ervoor kan zorgen dat de wandelaars een omtrekkende beweging kunnen maken. Het is een tijdelijke maatregel die ingaat na de paasvakantie en eindigt op 1 augustus. Uiteraard hopen we op begrip, een natuurgebied is er in de eerste plaats voor de bescherming van fauna en flora. Openstelling is OK, maar geen evidentie.”

Aan rechtheid het lak

Op zondag 11 april opent een expositie van natuurfoto’s van de vallei van het Merkske die van poëtische commentaren zijn voorzien. Een samensmelting van fotografie en poëzie, woord en beeld brengen beiden een krachtig stukje natuurbeleving. Een samenwerking tussen Wim Verschraegen en Koen Verschueren voor meer natuur die ook resulteerde in een prachtig boek: “Aan rechtheid het lak”.

"Aan rechtheid het lak" een samenwerking tussen Wim Verschraegen en Koen Verschueren Lees verder “Aan rechtheid het lak”