Erfgoed digitaal ontdekken in de natuur

Digitale erfgoedwandeling

Op het einde van de negentiende eeuw werd dit bericht door een postbode aan de deur afgegeven. Het hele gezin verzamelde zich dan rond moeder de vrouw om met grote ogen te kijken en luisteren naar het nieuws dat vanuit de buitenwereld de beslotenheid van de huiskamer zou binnendringen. De tijden zijn veranderd. Dit bericht bereikt je digitaal en wellicht ben je nu de enige die voor het scherm zit om het heuglijke nieuws in ontvangst te nemen.

De werkgroep “landschappelijk erfgoed” van Natuurpunt Markvallei ontwikkelde een innovatieve digitale erfgoedwandeling in de natuurgebieden Den Rooy en Smisselbergen. Op zondag 8 september wordt deze unieke wandeling feestelijk geopend met een verkorte versie en een paar verrassingen. 

De werkgroep heeft als missie om de rijke geschiedenis van onze natuurgebieden toegankelijk te maken voor iedereen. Jelle Willebrords legt uit: “Bezoekers zijn zich vaak niet bewust van de diepgewortelde historie die verscholen ligt in deze landschappen. Natuur en erfgoed zijn nauw met elkaar verbonden, en dit willen we laten zien.”

Het vinden van een manier om erfgoedelementen te ontsluiten zonder het natuurlijke karakter te verstoren, was een uitdaging. Erik Vervoort benadrukt: “We willen geen overvloed aan borden plaatsen die de ervaring verstoren. Er staan immers al genoeg borden in onze natuurgebieden.” De oplossing werd gevonden in de vorm van een digitale wandeling. “We maken gebruik van izi.travel, een gebruiksvriendelijke app,” vertelt Mijke Aarnoudse. “Na installatie op je smartphone wijst de app je de weg. Bij erfgoedlocaties toont de app automatisch tekst en afbeeldingen. Bovendien heeft Evelien Brosens de teksten ingesproken, zodat je niet constant op je scherm hoeft te kijken.”

De erfgoedwandeling begint op de parkeerplaats van natuurgebied Den Rooy. Daar staat een bord met een QR-code die je direct naar de digitale wandeling leidt. De route richt zich vooral op de tijd waarin de families Voortman en Jacquemyns een belangrijke rol speelden in Meerle en Heerle. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Edouard Jacquemyns overleed.

Op zondag 8 september startte een verkorte versie van de wandeling. Natuurpunt Markvallei zorgde voor een hapje en een drankje, geheel in de stijl van de Voortman-Jacquemyns periode.


Open monumentendag, ook in de natuur – zondag 8 september

Open Monumentendag, ook in de Hoogstraatse natuur!

Open Monumentendag zet dit jaar alles in het teken van ‘En route!’ In Hoogstraten kan je dat erg letterlijk nemen. Aan de hand van een brochure word je uitgenodigd om de vele oude voetwegen die Hoogstraten doorkruisen te verkennen. Ondertussen kom je meer te weten over de naamgeving van de paden en het verleden van het voetwegennetwerk.

Erfgoed Hoogstraten en Trage Wegen Hoogstraten zetten het eeuwenoude voetwegennetwerk achter het Gelmelslot in de kijker.
Natuurpunt Markvallei heeft aandacht voor het Oude Meerselsepad en het Wilderts Heidepad dat aansluit bij het natuurgebied Den Rooy/Smisselbergen.
Natuurpunt Markvallei stippelde hier een digitale erfgoedwandeling uit.

Brochure

Een brochure over Open Monumentendag kan je gratis verkrijgen bij het Stedelijk Museum, Visit Hoogstraten en de Klapekster in Wortel-Kolonie.
Je kan ze ook hier downloaden: brochure Open Monumentendag.


Onze fotowerkgroep trok naar Smisselbergen en Den Rooy

Zondagvoormiddag 25 augustus gingen onze fotografen op pad in de natuurgebieden Smisselbergen en Den Rooy in Meerle. En ze brachten een hele vracht prachtige foto’s mee!

Foto's: Wim Verschraegen, Daniella Van Wanrooij, Wim Geyskens, Guido Adams, Anouchka Saerens, Herman Mertens, Ad Dekkers - Fotowerkgroep Natuurpunt Markvallei

Opa Charel Huet stelt tentoon

Tentoonstelling Opa Karel Huet

Op vraag van de kleinkinderen tekent Charel al eens graag een dier. Tot grote vreugde van de kleintjes worden dat vaak grappige, bizarre creaties – zoals een kip met een olifantenslurf of een salamander met een reigersnavel.
“Zou je daar niet iets mee kunnen doen voor je nieuwe tentoonstelling?” suggereerde iemand. En zo begon het beestenavontuur te rollen. Het resultaat is een collectie die de verbeelding prikkelt en steevast een glimlach op het gezicht van de kijker tovert.
De tentoonstelling loopt van 7 tot en met 22 september (enkel op zaterdag en zondag van 14.00 u. tot 17.00 u.) op de Pampa, aan de rand van Wortel-Kolonie en op korte wandel- of fietsafstand van De Klapekster.