De natuurgidsen van de toekomst

Zaterdag verzamelden de cursisten van de cursus natuurgids in Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske. Van daaruit vertrok men voor een wandeling met verschillende stops. De natuurgidsen in spe namen elks een stop voor hun rekening. Voor de begeleiders en de medecursisten werd het een aangename en verrassende dag. De cursisten hadden zich goed voorbereid en kwamen creatief voor de dag. Dat belooft zeker voor de toekomst.
Meer foto’s hieronder.

Foto's: Drej Oomen

De herfst in De Klapekster

De Herfst in de Klapekster

Leen en Marc bekommeren zich al enige tijd over de inrichting van Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske. Nu de bladeren van de bomen vallen en de hardnekkigen onder hen het vertikken en dan maar verkleuren, werd het tijd voor een herfstsfeertje. Top om zo’n vrijwilligers in huis te hebben. Ook nieuwsgierig? Spring na een wandeling maar eens binnen. Het assortiment vogelvoeder kreeg ook een speciale plaats in de winkel.

Foto's: Drej Oomen

Fleur en Guy volwaardige leden van “De vettige zeis“

De vettige zeis
foto: Dominique Van Huffel

Zaterdag 21 september was een speciale dag voor ons zeisteam “De vettige zeis“.
Fleur en Guy kregen hun t-shirt en waren vanaf dat moment volwaardige leden van het team.
Hiervoor word je verondersteld het maaien met de zeis en het haren van het zeisblad voldoende te beheersen,
respect voor de natuur te tonen en een meerwaarde voor de groep te vormen.
Guy kennen we als een actieve vrijwilliger in onze vereniging in verschillende werkgroepen. Fleur is de spring in ‘t veld,
zij meldde zich aan op het zeistornooi vorig jaar. Beiden zijn gedurende één jaar op regelmatige basis mee komen
maaien tijdens beheerswerken in onze natuurgebieden.
Ook Tineke sloot zich aan bij het team. Misschien is zij de volgende binnen één jaar om het t-shirt in ontvangst te nemen. Nieuwe kandidaten blijven welkom om ons team te versterken!

Werkbezoek Koning Boudewijnstichting & Fonds Kok-Krahé

Woensdag 18 september brachten het bestuur van het Fonds Kok-Krahé en directeur Gerrit Rauws met enkele medewerkers van de Koning Boudewijnstichting een werkbezoek aan Natuurpunt Markvallei.

Bezoek Fonds Kok Krahé & Koning Boudewijnstichting aan Het Merkske

Het Fonds Kok-Krahé ondersteunt al vele jaren de aankopen van Natuurpunt Markvallei van nieuwe natuurgebieden. Zonder de steun van dit fonds zouden wij niet alle aankopen kunnen financieren. De Koning Boudewijnstichting (KBS) beheert het Fonds Kok-Krahé en nog veel meer andere fondsen in België.

De bestuursleden van het fonds bezoeken met enige regelmaat de Markvallei. Wij bespreken dan met hen de aankopen en geven toelichting op de werken die in de natuurgebieden zijn uitgevoerd. Mede als gevolg van de coronapandemie was het laatste bezoek van 2018. Hoogste tijd om eens bij te praten in ons bezoekerscentrum. Dit keer werd het bestuur vergezeld door Gerrit Rauws, één van de directeuren, en medewerkers van de Koning Boudewijnstichting. De KBS wil zich namelijk breder gaan inzetten op ondersteuning van natuurgerelateerde onderwerpen. De samenwerking tussen het fonds Kok-Krahé en Natuurpunt Markvallei is voor hen een goed voorbeeld.

Natuurpunt Vlaanderen onderhoudt eveneens goede contacten met de Koning Boudewijnstichting. Vanuit het secretariaat in Mechelen waren directeur publiek Stijn Ombelets, Karolien Van Kerckhoven en Daan Stemgée van de dienst Patrimonium aanwezig.

In de voormiddag werd in ons bezoekerscentrum een presentatie gegeven van onze aankopen en de grote werken in de natuurgebieden sinds 2018. Na de lunch werd een terreinbezoek gebracht aan de Vallei van het Merkske in het bijzonder het gebied van “De Laars”. Stijn Leestmans gaf uitleg over dit gebied en de werken die uitgevoerd gaan worden voor natuurherstel. Aan het einde van de wandeling hadden onze gasten nog een onverwachte korte ontmoeting met enkele van onze vrijwilligers actief bezig met natuurstudie.

Het was bijzonder aangenaam elkaar weer eens persoonlijk te ontmoeten en een leerzame dag voor onze gasten.

Foto's: Susan Vermeulen

Vrijwilligers in spreekwoordelijke Franse bloemetjes gezet


Natuurpunt Markvallei nodigde haar vrijwilligers uit voor een bedankfeestje op 13 september.
Vrijdagavond verzamelde een deel van de vrijwilligers in de petanqueclub van Hoogstraten voor een Franse avond. Petanque, een glaasje wijn en heerlijke kazen stonden op het programma. Op deze manier wilde de natuurvereniging haar vrijwilligers in de bloemen zetten en bedanken voor hun tomeloze inzet.
Voorzitter Bart Royens was blij met de inzet. “In het totaal mocht ik 190 mails versturen om jullie uit te nodigen. Dat is toch een bijzonder groot aantal. En jullie inzet rendeert. We mogen vanavond melden dat we er door jullie werk in geslaagd zijn om bijkomend 20 ha natuur aan te kopen en te beschermen.”
Het maakte er de avond alleen maar feestelijker op.