Geschiedenis van Wortel-Kolonie

De Klapekster – het gebouw

Het gebouw deed vroeger dienst als boerderij van de landlopers. Na de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993 kwam de site in handen van Stichting Kempens Landschap. Natuurpunt Markvallei kreeg een gedeelte van het gebouw in erfpacht via de stad Hoogstraten in 2005. De  vrijwilligers van de afdeling besteedden anderhalf jaar van hun vrije tijd om er een bezoekerscentrum en verenigingslokaal van te maken. Door de groei in het aantal bezoekers werden er verbouwingen uitgevoerd om in 2017 te openen in zijn huidige vorm.

De geschiedenis van Wortel-Kolonie gaat terug tot het ontstaan in 1822. Toen startte Johannes Van den Bosch, een Nederlandse generaal, de Koloniën van Weldadigheid op in de Zuidelijke Nederlanden in Wortel en Merksplas. Het was de start van een bijzonder boeiende geschiedenis met kolonisten en landlopers die tot in 1993 duurde. Veel meer hierover lees je hier.

Hieronder vind je een podcast die een licht werpt op de gebeurtenissen in de kolonie in het verleden.

Podcast ‘Aan de Rand van het Land’

Waarom werd Wortel-Kolonie, één van de Koloniën van Weldadigheid, werelderfgoed?
Weinig mensen kennen het verhaal erachter, en de verhalen van de tienduizenden mensen die er verbleven.
De podcast ‘Aan de rand van het land’ vertelt die verborgen geschiedenis, met verhalen uit Wortel-Kolonie, een wonderlijke plek aan de rand van het land.
VisitHoogstraten presenteert nu 3 nieuwe afleveringen van de podcast ‘Aan de Rand van het Land’. De reeks brengt het volledige verhaal van Wortel-Kolonie als landbouwkolonie: het verleden, het heden én de toekomst.
De podcast ‘Aan de Rand van het Land’ kwam tot stand dankzij de steun van Kempens Landschap en Leader. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland www.vlaanderen.be/pdpo