Hoogstraten betonhoofdstad!

Waar draait de betonmolen het snelst? En in welke gemeente wordt de betonstop nu al uitgevoerd? Natuurpunt heeft de cijfers voor het eerst op gemeenteniveau berekend en gebundeld in een betonrapport. De Noorderkempen scoort bijzonder slecht. Hoogstraten kroont zich zelfs tot betonhoofdstad van Vlaanderen.

Hoogstraten: de betonhoofdstad van Vlaanderen

Geen enkele stad in Vlaanderen draait zo snel aan de betonmolen als Hoogstraten: per week ging in Hoogstraten meer dan een halve hectare open ruimte op de schop, en dat tien jaar lang. Daarmee ligt de betonsnelheid er maar liefst 4 keer hoger dan het Vlaams gemiddelde. Ook andere gemeenten in de Noorderkempen (Wuustwezel, Merksplas, Brecht) kampen met een hoge betonsnelheid. De verklaring: ontwikkelingen voor wonen, industrie en landbouw (onder andere enkele megakippenstallen). Hier is de betonstop nog lang niet ingezet. Als de huidige trend zich doorzet in Hoogstraten, dan zal de nog 340 hectare bebouwbare grond in Hoogstraten volgebouwd zijn in 2029.

Tijd voor verandering

In Vlaanderen verdwijnt er elke dag 6 hectare onder het beton. In geen enkele Europese regio wordt zo kwistig met open ruimte omgesprongen. Dat dreigt onze regio onleefbaar te maken: met veel fileleed, torenhoge infrastructuurkosten, een ongezonde leefomgeving en versnipperde natuur tot gevolg. Een gebetonneerde omgeving kan zich bovendien erg slecht weren tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen: periodes van hitte, felle neerslag en overstromingen.

Met de actie ‘Natuur dicht bij mij’ willen Natuurpunt, Velt en Bos + burgers aansporen om hun dromen over de toekomst van hun gemeente te delen via sociale media met lokale politici, door een landschap met emoji’s te maken en af te sluiten met de hashtah natuurdichtbijmij. Op die manier willen de organisaties duidelijk maken dat ruimtelijke ordening en natuur een thema is dat bovenaan de lokale politieke agenda hoort. Natuurpunt Markvallei publiceerde haar memorandum met een duidelijke boodschap naar onze lokale politici.

Hoe ziet jouw gedroomde buurt eruit? Meer natuur en minder beton? Dan zijn de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 het ideale moment om in actie te komen. Warme oproep om allemaal mee te doen! Hang een affiche voor je raam. Of post jouw droom voor meer natuur in je buurt op sociale media.

Op zondag 14 oktober trekken we naar de stembus voor een nieuw gemeentebestuur. Doe mee met de actie van #natuurdichtbijmij. #gemeenteraadsverkiezingen2018.

www.natuurdichtbijmij.be

Natuurpunt verwerkte officiële datasets, aangeleverd of berekend door het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), op basis van het Ruimtemodel Vlaanderen. De cijfers zijn identiek aan de sets die de Vlaamse overheid gebruikt en beslaan de periode 1985-2016. Het merendeel ervan is online beschikbaar (BELSTAT, AGIV,…).

Download hier het volledige betonrapport.