Letterzetter bedreigt sparren in Den Rooy

De fijnsparren van natuurgebied Den Rooy krijgen het zwaar te verduren. Als gevolg van de droogte zijn ze onvoldoende resistent voor de letterzetter. Het kleine kevertje zorgt voor een ware ravage en vormt een ernstige bedreiging voor de sparren, niet alleen in Den Rooy overigens.

Letterzetter? Een rare naam voor een kevertje. Maar het diertje heeft zijn naam niet gestolen. De eitjes van dit amper vijf millimeter grote kevertje (Ips typographus)  worden door hun moeder gelegd onder de bast van sparren. Als de larven uitkomen beginnen zij gangen te graven onder de schors. Die gangen doen denken aan menselijk schrift, vandaar de naam letterzetter. “Sparrendoder” was wellicht toepasselijker geweest.  Want als de larven met hun gangen de bast van de boom hebben gerond, kunnen de voedingsstoffen niet meer door de stam naar boven en sterft de boom af. In Scandinavië is de letterzetter een groot probleem, nu ook bij ons.

Droogte

In normale omstandigheden zijn de fijnsparren sterk genoeg om de schade die de larven aanrichten te beperken (door harsvorming). Door de aanhoudende droogte echter zijn onze bomen verzwakt en niet sterk genoeg om weerstand te bieden. Verschillende bomen hebben er het bijltje ondertussen bij neergelegd. Niet alleen fijnspar is gevoelig voor letterzetter, maar ook lork en douglasspar kunnen er last van hebben. Voorlopig is de kever alleen nog vastgesteld bij fijnspar in Den Rooy. Bij Natuurpunt Markvallei beraadt men zich over de te zetten stappen. Veel fijnsparren staan naast het wandelpad, waardoor ze dus op termijn een veiligheidsrisico kunnen vormen.